Stress ervaren en rust vinden

 

De zomervakantie is alweer voorbij. Ik kijk er met plezier op terug. Ik houd erg van de zomer met zijn warme dagen en zwoele avonden (al was het dit jaar wel veel van het goede). Maar na de vakantie begint het gewone leven weer!
Nu ik weer aan het werk ben wil ik vasthouden wat ik heb opgebouwd in de zomer: die heerlijke rust! Maar anders dan andere jaren is het geen krampachtig vast willen houden van een gevoel, ik heb dingen geleerd die ik de komende tijd wil gaan toepassen.

 

Het gewone leven lijkt regelmatig door … (ja, waardoor eigenlijk?!) bijna synoniem te zijn aan een stressvol bestaan. Stress (eigenlijk gewoon spanning) stel ik mij voor als een veelkoppige draak met grijze schubben, zware poten en rokende bekken. Als ik moedig ten strijde trek verlies ik het regelmatig, het dier is hardnekkig en laat zich moeilijk verzwakken of verslaan. Kan ik hem dan beter negeren en gewoon mijn eigen gang gaan?

 

Wat ik heb geleerd is dat ik niet gelijk moet reageren: niet vluchten en ook niet vechten. Maar tijd nemen om te kijken. Deze reus eens goed observeren. Waarom maakt vooral die ene kop zoveel indruk op me? Wat betekenen de plekken op zijn lijf, waar de schubben een groene gloed hebben?

 

Als ik stress ervaar lijkt het vaak een kluwen van ideeën, angsten, drogredenen, aannames en dergelijke. Om maar wat te noemen: ik denk wel eens dat ik iets moet met alle informatie en signalen die ik krijg. Of ik wil iets leuks voor elkaar krijgen, maar ik heb er eigenlijk de tijd niet voor.
En daarnaast zijn er natuurlijk de ‘gewone’ verplichtingen zoals mijn werk, de financiën van ons gezin, het klussen aan het huis, het zorgen voor de kinderen, de huishoudelijke taken, etc.

 

Hoewel ik mijn hoofd gebruik om de kluwen te ontwarren, vind ik daar uiteindelijk ook geen rust. Het lijkt namelijk dat mijn gezonde verstand alles op een rijtje zet, maar mijn kop kan me ook zomaar het bos insturen. Ik ben vast niet de enige, want op steeds meer plekken wordt meditatie ingezet om rust te krijgen en stress te verminderen.
Echte rust vind ik pas als ik mezelf toesta dat ik niet op mezelf sta. En ik ga praten met mijn schepper. Vaak blijk dan dat ik er veel te moeilijk over dacht. En rust ik uit bij een bron van vrede. Dat voelt als thuiskomen.

 

Ewalt Nijsink