Blog Fris

 

Op mijn vensterbank staat een glazen vaasje met  wit gele margrieten, paarse klaver en trilgras. Het water vult de vaas tot driekwart. De hals is bedekt met neergeslagen druppels damp. Je kunt je voorstellen hoe de bloemen erbij zouden staan wanneer de stelen het water niet langer kunnen bereiken.

 

Water is levensessentie. Met water is alles begonnen. Zonder water zal het eindigen. Bij het verhaal over de levensboom wordt verteld dat hij aan een heldere stroom staat. Zou de boom niet aan kracht inboeten wanneer hij op een andere plaats zou staan?

 

Als je het als mens behoorlijk verpest hebt, ga je de gevangenis in. Maar zelfs daar krijg je water en brood. In die volgorde. En tegenwoordig nog wat extra’s. Wanneer water je onthouden wordt, is het snel voorbij. Dat zou misschien een lichtere straf zijn.

 

De buitenkant van ons lichaam heeft ook water nodig. Mijn zoon werd na afloop van zijn primitieve kamp(eer)vakantie door de staf onder de tuinslang gezet. Bij gebrek aan douches. Met een lijflucht van 14 dagen 5 uur in de trein naar huis zitten, pleeg je een aanslag op de neus van medereizigers.

 

Wanneer Johannes de Doper mensen oproept zich bewust te worden van hun levenswandel, stelt hij voor hen te dopen. Daarbij gaan de mensen kopje onder in de rivier de Jordaan. Een symbolisch watergraf dat de buitenkant wast en hart en ziel reinigt. Het water omhult het lichaam en maakt het schoon. Het doordrenkt het innerlijk zodat je verkwikt en vernieuwd wordt.

 

Ook Jezus liet zich door Johannes dopen. Deze bijzondere doop benadrukt wat Johannes zei toen hij Jezus zag aankomen: Kijk, het Lam van God dat de zonde van de wereld wegneemt. Jezus had geen zonden om weg te laten wassen, maar wilde gedoopt worden omdat hij een mens gelijk als wij op aarde wilde zijn.

 

Als wij met elkaar praten over reiniging denken we misschien aan de badkamer doen. Of een avondje naar de sauna. Op 22 juni tijdens Levenswandel, naar aanleiding van de viering van het Sint Jansfeest, wil ik graag samen onderzoeken wat geestelijke reiniging voor je kan betekenen. De kracht van innerlijk reinigend water. Dat neemt dingen mee en laat je schoon achter.

 

Simone van der Lans