Grip

 

 

Loslaten lijkt het tegenovergestelde van grip houden. Je laat los wanneer je zegt en voelt dat wat er ook gebeurt het goed is zoals het gaat. Grip houd je wanneer je meer planmatig je leven leidt. In de bijbel staat een verhaal over Ruth die beide dingen diep doorleefd heeft. Het inspireert ons te kijken naar wat er gebeurt als alles op zijn kop lijkt te staan en je je leven opnieuw vorm moet geven.

 

Ruth is een vrouw die zowel leeft vanuit grip als loslaten. Er zijn haar verschrikkelijke dingen overkomen. Haar man is al vroeg overleden waardoor ze nu een jonge kinderloze weduwe is. Wanneer haar schoonmoeder, die ook weduwe is geworden, na een tijdje aankondigt terug te gaan naar haar land van herkomst, wordt het gevoel van er alleen voor te staan nog sterker voor Ruth. Ze besluit mee te emigreren met haar schoonmoeder. Een dapper besluit want hiervoor geeft ze de zekerheden op van familie, afkomst, taal en inkomsten. Ruth laat veel los voor een ongewisse toekomst. Is het willen blijven bij haar schoonmoeder haar zoveel waard? Ruth geeft ons de ware reden prijs. Ze voelt zich verbonden met het geloof van haar schoonmoeder Naomi, een Israëlitische vrouw. De goden van Moab, waar ze geboren is, heeft ze losgelaten en de God van Israël omarmt. Met die zekerheid in haar hart zet ze de stap.

 

Eenmaal in Israël aangekomen wordt haar besluit beproefd. Waar moeten ze wonen en waar zullen ze van eten? Welke toekomst is er weggelegd voor een mooie jonge vrouw als Ruth? In die tijd is het niet gebruikelijk dat een vrouw een baan of onderneming heeft. De enige manier om zeker te zijn van inkomsten lijkt het opnieuw huwen van een man of anders de prostitutie in. Naomi vertelt Ruth dat de God van Israël dit niet wil voor vrouwen die in een situatie verkeren zoals zij. Er is een regel waar ze aanspraak op mogen maken. Waar ze alles verloren lijken te hebben geeft dit hen houvast. Ruth mag naar een familielid gaan van Naomi. Hij kan hen helpen door het land dat van Naomi’s man was over te kopen en Ruth te huwen. Zo blijft het land in de familie en zijn de vrouwen verzekerd van inkomen en status.

 

Nogmaals geeft Ruth zich over aan de situatie en gaat op weg naar de gerstakker van Boaz; het familielid. Ze vertrouwt op het oordeel van Naomi en de regels van dit nieuwe land. Wanneer Boaz haar opmerkt is hij vriendelijk voor de buitenlandse vrouw. Algauw wordt hij verliefd op haar en wil met haar trouwen. Door alles meermaals los te laten verkrijgt Ruth opnieuw grip op haar leven. Achter het los laten ligt haar vertrouwen op God dat haar moed geeft.

 

 

Door Simone van der Lans